Shockwave

Shockwave is een behandelmethode waarmee je met behulp van schokgolven het herstelproces van beschadigd weefsel weer op een goede manier aanzet. Het werkt volgens hetzelfde principe als een niersteen vergruizer. Chronische pijn wordt vaak veroorzaakt door ontstekingen of verkalkingen in pezen of de slijmbeurs.

Deze weefselschade is goed en betrouwbaar inzichtelijk te maken met echografie, zodat vooraf goed bekeken kan worden waar precies de shockwave toegepast dient te worden en welke parameters ingesteld moeten worden. Zodoende kan goed ingeschat worden of shockwave meerwaarde voor u zal hebben. De combinatie echografie en shockwave geeft in 80% verbetering van de klachten.

Heeft u één van de volgende klachten?

 • Chronische schouderklachten met of zonder kalk
 • Pijn in de hiel (hielspoor)
 • Achillespees klachten
 • Tennis- of golfers elleboog
 • Pijn aan de zijkant van de heup
 • Pijn net onder de knieschijf?
 • Scheenbeenpijn (shin splints)
 • Tractus iliotibialis frictie syndroom
 • Peesaandoeningen in het algemeen
 • Tiggerpoints in spieren

Hoe ziet een behandeling eruit?

Allereerst wordt op basis van een gesprek en een eenmalig fysiotherapeutisch onderzoek met echografie bepaald of de klacht te behandelen is met shockwave. Gekeken wordt waar het precies zit en hoe het weefsel eruit ziet om de juiste parameters in te kunnen stellen. Indien geïndiceerd wordt het pijngebied behandelt met shockwave impulsen met behulp van een behandelpistool. De sessie shockwave duurt kort, zo’n 5 – 10 minuten. De hoogenergetische impulsen verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie in het pijngebied. Op die manier wordt het herstelmechanisme gestimuleerd. De sessies hebben meestal een behandelinterval van 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de klacht. Na iedere behandeling krijgt u instructies van de fysiotherapeut over hoe zwaar en op welke wijze u mag belasten. Ook krijgt u oefeningen mee voor thuis. Tijdens de behandelperiode voelt men doorgaans een duidelijke pijn vermindering en voelt het gewricht of de pees minder stijf. Bij sommige mensen duurt het echter een paar weken tot maanden voordat ze verbetering voelen. Dit hangt samen met de ernst van de klacht bij het begin van de behandeling. Geef de shockwave behandeling daarom minstens drie maanden de tijd om voldoende effectief te zijn.

Voordelen van shockwave

 • Behandeling zonder operatie, injecties of geneesmiddelen
 • Kortdurende sessie (5-10 minuten)
 • 80 %  therapiesucces na 3 tot 5 sessies (mede ook door de combinatie met echografie)
 • Pijnvermindering en beweeglijkheid neemt toe
 • Weinig bijwerkingen, wel kan meteen na de behandeling roodheid of zwelling ontstaan

Contra-indicaties

 • Trombose
 • Bloedstollingsproblemen
 • Gebruik antistolling (bv Marcoumar, bij hartpatiënten)
 • Kanker
 • Injecties binnen 3 maanden voor de eerste shockwave behandeling
 • Gebruik ontstekingsremmers 6 weken voor de eerste shockwave behandeling
 • Zwangerschap

Overleg bij twijfel eerst met uw huisarts!

Uitgelicht: hielpijn

Hielspoor en fasciopathie zijn aandoeningen ter hoogte van de voeten (hiel) die niet zo bekend zijn maar waar toch redelijk wat mensen last van hebben.

Fasciopathie

Ter hoogte van de voetzool loopt een dik peesblad namelijk de fascia plantaris. Deze fascia verbindt het hielbeen met de bal van de voet en zorgt voor stabiliteit en het buigen van de tenen. Fasciopathie is een ontsteking van dit peesblad onder de voetzool.

Wanneer uw voet op de grond staat, draagt de fascia plantaris het volledige lichaamsgewicht. Door dit gewicht wordt de fascia plantaris uitgerokken. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes ontstaan ter hoogte van het aanhechtingspunt met het hielbeen. Normaal gezien zorgt het lichaam voor herstel van de scheurtjes. Bij overbelasting kunnen kleine scheurtjes ontstaan die niet herstellen. Dit lokt een ontstekingsreactie uit. Het is vooral de onstekingsreactie die de klachten veroorzaakt.

Hielspoor

Een aangroeisel (doornvormige verkalking) onder het hielbeen ter hoogte van de aanhechting van het peesblad is een hielspoor. Onderzoek heeft aangetoond dat bij ongeveer 75% van de volwassen bevolking een dergelijk aangroeisel wordt aangetroffen.

Dit hoeft echter niet noodzakelijkerwijs te leiden tot het ontstaan van pijn. Hevige, aanhoudende pijn onder de hiel wordt veelal aangeduid met het begrip ‘hielspoor’. Deze benaming wordt beter begrepen dan de werkelijke naam: ‘fásciitis plantaris’. De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking aan het peesblad. Veelal is dit het gevolg van overbelasting. De kenmerkende klacht bij een hielspoor is een nauwkeurig aan te duiden, felle pijn onder de hiel.

Oorzaken

Hielspoor en Fasciopathie zijn typische overbelastingsletsels. Ze komen frequent voor bij:
1. Personen die een loopsport beoefenen (hardlopen, tennis, joggen, golf, enz.)
2. Langdurig gebruik van schoenen met zachte zolen
3. Dragen van schoenen met hoge hakken
4. Staand beroep
5. Overgewicht (een beperkte gewichtstoename van 5 kg kan genoeg zijn om de klachten uit te lokken)
6. Problemen met de voet, zoals platvoeten of holle voeten

Klachten

Pijn ter hoogte van de onderkant van de hiel is het belangrijkste symptoom. ’s Morgens en na lang zitten is de pijn het ergst. In de loop van de dag neemt de pijn af maar op het einde van de dag kan er sprake zijn van een doffe pijn aan de binnenkant van de hiel (dit neemt wel weer af bij rust). In het midden van de voetzool doet het pijn indien u erop drukt. Er kunnen ook ontstekingsverschijnselen aanwezig zijn. Zo kan de hiel rood en gezwollen zijn.

Behandeling

Vermindering van ontsteking kan gebeuren door een bad van ijswater te nemen of door ijs te leggen op de pijnlijke zone. Verder kunnen ontstekingsremmers (NSAID’s) gebruikt worden gedurende enkele dagen.
Voor de behandeling op lange termijn zijn er vier mogelijke stappen.
1. Orthopedische steunzolen en oefeningen
2. Shockwave therapie
3. Injectie
4. Operatie

Ervaring van een patiënt

Ervaring bij hielspoor

Na onderzoek van mijn klachten omtrent hielspoor en peesplaatontsteking ben ik na 2 behandelingen met shockwave therapie van mijn pijnklachten af. Nu afgesproken met Els, dat mocht ik binnen enkele maanden toch weer klachten krijgen wat soms mogelijk is, dat ik dan weer een nieuwe afspraak mag maken om nog een shockwave behandeling te krijgen.

Heel fijn, weer opstaan en lopen zonder pijn ! Wil v. K. 

Via deze weg wil ik laten weten dat ik zeer tevreden ben over mijn shockwave behandeling van mijn hiel (hielpspoor)! In 4 behandelingen was ik van mijn klachten af.

Annette de Geus 

Ervaring shockwave bij kalkafzetting in schouder

In oktober ben ik bij jullie gekomen voor kalkafzetting in mijn schouder. Na vijf behandelingen Shockwave had ik geen pijn en bewegingsbeperking meer! Een injectie of een operatie is me hierdoor bespaard gebleven. Bedankt voor de fijne begeleiding Els/FysiOost!

Groetjes, Ilse H.