EPTE / PNE

EPTE en PNE zijn beide varianten op de percutane elektrolyse therapie (ook wel percutane naaldelektrolyse genoemd).

Onder echogeleide wordt een naald ingebracht op de plaats waar de pees het meest geïrriteerd is. Daarna wordt een stroomprikkel toegediend. Hierdoor ontstaat een effect dat verschillende ontstekingsreacties veroorzaakt en daarmee het herstel bevorderd en pijn verminderd.

Met behulp van elektrolyse kunnen we heel lokaal het herstel in de pees bevorderen, waardoor de pees zich positief kan gaan aanpassen aan toenemende belasting. Dit is belangrijk om weer te kunnen doen wat u wilt doen, want: een pees wordt pas weer sterk en “trekvast” als hij belast wordt. Goed om te vermelden is dat EPTE / PNE daarom nooit op zichzelf staat: het is altijd onderdeel van oefentherapie en behandeling. 

Welke klacht behandelen wij met EPTE / PNE?

Wij kunnen EPTE / PNE toepassen bij chronische peesklachten waarbij andere therapie niet het gewenste effect had of waarbij de pijn niet (helemaal) weg gaat of steeds terugkomt. Chronische peesklachten kennen wij bijvoorbeeld bij:

• Achillespees
• Voetpees (hielspoor)
• Kniepees
• Schouderpees
• Pees van de heup
• Pees van de elleboog

Staat uw peesklacht er niet bij, maar wilt u weten of EPTE / PNE iets voor u kan betekenen? Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie!

Hoe ziet een behandeling eruit?

Voorafgaand aan de behandeling vindt altijd een uitgebreid onderzoek en anamnese plaats. Ook zult u tekenen voor toestemming, waarbij we zorgvuldig controleren of de behandeling niet (contra-indicaties) of aangepast uitgevoerd moet worden. Onder echogeleide wordt er via de huid een naaldje ingebracht in de pees, op de plek waar de pees het meest geïrriteerd is. Daarna wordt er met behulp van het elektrolyse apparaat kortdurend een stroomprikkel toegediend. Hierin bestaan twee vormen:
EPTE staat voor Echogeleide Percutane Elektrolyse. De intensiteit van de impulsen is laag, maar de tijdsduur lang: ca. 2 minuten.
PNE staat voor Percutane Eletrolyse Therapie. De intensiteit van de impulsen is hoog, maar de tijdsduur kort: ca. 3 seconden.

Elektrolyse is een methode die de NVMST recent heeft laten onderzoeken op bewijslast. Hieruit kwamen heldere inzichten over het moleculaire mechanisme en voordelen van de opgewekte ontstekingsreactie. Daarnaast zeggen wij vanuit de praktijk: deze methode bewijst zichzelf!

Gemiddeld zijn 4-8 behandelingen nodig. In de meeste gevallen geven patiënten na ca. 4 behandelingen aan dat er een duidelijke verbetering is of dat ze zelfs pijnvrij zijn. In het begin van het traject zitten er 7-14 dagen tussen elke behandeling. Later in het traject kunnen er meer weken tussen zitten. Dit wordt per persoon individueel bekeken, op basis van de op dat moment nog aanwezige klachten.

Alles over kosten en vergoeding van EPTE / PNE vindt u hier.